Ο Κολοσσός της Ρόδου είναι ένα από τα Επτά Θαύματα της Αρχαιότητας που δεν διασώζεται μέχρι της μέρες μας.
εκπροσωπος ελευθεροτυπίας
Σύμφωνα με την ιστορία, τον 4ο αιώνα π. Χ. οι Ρόδιοι απέκρουσαν με επιτυχία την πολιορκία του Μακεδόνα στρατηγού Δημητρίου του Πολιορκητή. Αποδίδοντας τη νίκη τους στην εύνοια του θεού Ήλιου, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους ανεγείροντας τον Κολοσσό, ένα γιγαντιαίο άγαλμα από σίδερο και χαλκό, που υψωνόταν περίπου 33 μέτρα πάνω από το μαρμάρινο βάθρο του.
στειρωση σκυλου ακρατεια
Ήταν δυόμισι φορές υψηλότερο από το επιβλητικό άγαλμα του Δία στην Ολυμπία που είχε φιλοτεχνήσει ο Φειδίας.
Πρόκειται μάλιστα για το πλέον βραχύβιο «θαύμα της αρχαιότητας», αφού ένας σεισμός το 226 π. Χ κατέστρεψε το γιγάντιο μνημείο που δέσποζε στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου για μόλις 50 χρόνια μετά την κατασκευή του που διήρκεσε 12 ολόκληρα χρόνια.
κινουμενες φωτο με βροχη
Παρά την ολέθρια πτώση του, το άγαλμα δεν έπαψε να συγκαταλέγεται στα μεγάλα θαύματα του κόσμου, αλλά και να προσελκύει τους ταξιδιώτες και περιηγητές της αρχαιότητας. Το μπρούντζινο σώμα του βρισκόταν ήδη πάνω από εκατό χρόνια σωριασμένο στο έδαφος, σαν Τιτάνας που τον γκρέμισαν από τον ουρανό, όταν ο Αντίπατρος της Σιδώνας, συγγραφέας ελληνοφοινικικής καταγωγής, συμπεριέλαβε τον Κολοσσό στον κατάλογό του με τα επτά θαύματα.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ανέφερε χαρακτηριστικά: «...ακόμα και σωριασμένο στο έδαφος, παραμένει ένα θαύμα. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να αγκαλιάσουν με τα μπράτσα τους τον αντίχειρα αυτής της μορφής, που τα δάχτυλά της είναι μεγαλύτερα από τα περισσότερα αγάλματα».
Οι αρχαίοι κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού των Δωδεκανήσων αποφάσισαν να μην το ξαναστήσουν τον Κολοσσό στα πόδια του μετά από τον χρησμό της Πυθίας των Δελφών που τους διεμήνυσε ότι η κατασκευή του αγάλματος είχε «τσαντίσει» το θεό Ήλιο, δηλαδή των Απόλλωνα.
Το 654 μ. Χ., 900 χρόνια μετά την κατάρρευση του Κολοσσού, οι Σαρακηνοί Άραβες λεηλάτησαν τη Ρόδο και πούλησαν τον τεμαχισμένο Ήλιο ως μέταλλο. Λέγεται ότι ο αγοραστής χρησιμοποίησε 900 καμήλες για τη μεταφορά των θραυσμάτων στη Συρία.
Από σκραπ φωτοβολταϊκός Κολοσσός
Μια ομάδα αρχιτεκτόνων σχεδιάζει να ξαναχτίσει τον Κολοσσό της Ρόδου, αυτή τη φορά πέντε φορές ψηλότερο από το πρωτότυπο, στα 150 μέτρα και ψηλότερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, του οποίου αποτέλεσε έμπνευση.
Ο νέος Κολοσσός θα λειτουργήσει ως τουριστικό αξιοθέατο που θα φιλοξενεί καταστήματα, εστιατόρια, ένα μουσείο, μια βιβλιοθήκη, ενώ στην κορυφή του θα λειτουργεί ένας φάρος.
Το «δέρμα» του θεού Ήλιο θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ και οι πλέον σύγχρονες αντισεισμικές τεχνολογίες θα διασφαλίσουν ότι δεν θα «γονατίσει» ποτέ ξανά.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, το κόστος του νέου Κολοσσού θα ανέλθει σε 250 εκατομμύρια Ευρώ και μεταφράζεται σε «πολλά γεύματα για παιδιά και προμήθειες για τα νοσοκομεία» στην Ελλάδα όπου «οι άνθρωποι πεινάνε» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί πια φόβητρο...και ο νέος Κολοσσός θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα μικροχρηματόδοτησης (crowdfunding), δωρεές και μικρή υποστήριξη από το Κράτος με τα εκτιμώμενα έσοδα να ανέρχονται σε 35 εκατομμύρια ετησίως».
Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας, Άρης Πάλλας δήλωσε στον Guardian ότι «θέλουμε να αναβιώσουμε τους συμβολισμούς του μνημείου και να αντλήσουμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους από όλο τον κόσμο».
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τηρεί σιγήν ιχθύος, ωστόσο το σχέδιο συνάδει με ένα κεϋνσιανής εμπνεύσεως πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης με κινητήριο μοχλό τα μεγάλα έργα υποδομών.
Ο αρθρογράφος του Guardian επισημαίνει ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το έργο δεν θα έχει την τύχη των ολυμπιακών ακινήτων που φτιάχτηκαν με δημόσια χρήματα, δηλαδή των ελλήνων φορολογουμένων, και τώρα ρημάζουν αναξιοποίητα.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
Πρωταρχικός σκοπός της ομάδας των νέων επιστημόνων, είναι να ξαναμπεί το νησί της Ρόδου στο χάρτη, με την ανάδειξη και αποκατάσταση της ιστορικής σημασίας του ως πολιτισμική γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και προσφέροντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Ο δεύτερος στόχος σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο «colossusrhodes.com», είναι να έρθουν στο φως τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες και περιμένουν τον κατάλληλο χώρο για να εκτεθούν, αξιοποιώντας στο μέγιστο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, που αποκομίστηκε και διασώθηκε, στο πέρασμα των αιώνων.
Η κατασκευή του νέου μουσείου του Κολοσσού, θα δώσει μια σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας: δεν θα δημιουργήσει μόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και μία συνολικότερη ώθηση στην οικονομία.
Πρόκειται για μια μελέτη που υποστηρίχθηκε από τις συμβουλές αρμόδιων οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους μια επένδυση αυτής της κλίμακας, θα εκτινάξει την οικονομία του νησιού, με την αύξηση των επισκεπτών κατά 150%, που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των εσόδων πάνω από 2 δις ευρώ.
Στην ομάδα μετέχουν οι κ. κ. Άρης Α. Πάλλας, αρχιτέκτονας με ειδικότητα στην αρχαιολογία, ο Enrique Fernanzes, πολιτικός μηχανικός από την Ισπανία, ο Ομπρέττα Ιαννόνε, αρχιτέκτονας με ειδικότητα στην αρχαιολογία, από την Ιταλία, η Ματίλντα Πάλλα, Οικονομολόγος από την Ισπανία, ο Έραλντ Ντούπι πολιτικός μηχανικός από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Χρήστος Γιαννάς, αρχαιολόγος από τη Ρόδο.
Δείτε το video του project:
Πηγή: econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου