Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

το γελαστο παιδι κιθαρα

Κ. Μαμιδάκης: Από τη χρυσή εποχή στη χρεοκοπία και την αυτοκτονία

Σοκ στο πανελλήνιο και κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση της αυτοκτονίας του 84χρονου Κυριάκου Μαμιδάκη.


φασκομηλο και δεντρολιβανο για τα μαλλια

Τι όπλισε το χέρι του επιχειρηματία – Το «κανόνι» και το τελευταίο τηλεφώνημα


  • Τέλος το «Τατουάζ»: Αναβρασμός στον Alpha - Το SMS που τους «πάγωσε» (pics)


Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της JetOil έβαλε τέλος στη ζωή του την Κυριακή πυροβολώντας με το όπλο - που κατείχε νόμιμα – το κεφάλι του.


το γελαστο παιδι κιθαρα

δον κιχωτης παιδοτοπος βυρωνας

Ο αυτόχειρας πριν στρέψει το όπλο στο κεφάλι του είχε πυροβολήσει μία φορά προς τον τοίχο, προφανώς για να δοκιμάσει το όπλο.

Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο οικιακός βοηθός, υπήκοος Φιλιππίνων, ο οποίος όπως είπε, άκουσε δύο πυροβολισμούς και όταν έτρεξε στο γραφείο αντίκρισε τον Μαμιδάκη νεκρό.

Αμέσως ειδοποίησε τον γαμπρό του αυτόχειρα, που μένει στο ισόγειο του σπιτιού και ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του 84χρονου επιχειρηματία, απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας δεν βρέθηκε, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν έχουν αμφιβολία πως σχετίζεται με τις εξελίξεις στην JetOil.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το τελευταίο πρόσωπο με το οποίο μίλησε τηλεφωνικά λίγο πριν από το τέλος ήταν ο αδελφός του.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

O Kυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE.

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.
Τον Νοέμβριο του 1968 Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο, ιδρύουν την Mamidoil, μία εταιρεία που έμελλε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο των πετρελαιοειδών τις επόμενες δεκαετίες.

To 1970 ιδρύεται η Jetoil ΑΕ ενώ το 1971 γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου τμήματος των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Τέσσερα χρόνια μετά πραγματοποιείται η συγχώνευση και δημιουργία της Mamidoil Jetoil ΑΕ. Το 1980 η οικογένεια προχωρά στην ίδρυση μιας ειδικού τύπου Ελληνικής Ναυτιλιακής Εταιρίας, της JET TANK A. E. και το 1983 ολοκληρώνει τις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, στις οποίες επέκτεινε και εκσυγχρόνισε το 2003.

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρίας αρχίζει το 2001 όταν γίνεται και η έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων της MAMIDOIL ALBANIAN, στο Δυρράχιο της Αλβανίας. Σειρά έχει το Κόσοβο, όπου το 2007 προχωρά στην εξαγορά του 50% των εγκαταστάσεων της Standardplin στο Κόσοβο. Παράλληλα ιδρύεται η Mamidoil με έδρα την Πρίστινα. Το 2008 λειτουργεί και η Jetoil Bulgaria με έδρα τη Σόφια.

Η Mamidoil Jetoil ΑΕ εμπορεύεται υγρά καύσιμα και λιπαντικά, μέσω ενός δικτύου ελεγχόμενων και συνεργαζόμενων πρατηρίων υγρών καυσίμων τα οποία φέρουν το σήμα της εταιρείας. Το δίκτυο διαθέτει περίπου 600 πρατήρια υγρών καυσίμων και καλύπτει σχεδόν το σύνολο του ελλαδικού χώρου, ηπειρωτικού και νησιωτικού. Η εταιρεία παράλληλα συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ΑΠ (Ανεξάρτητων Πρατηρίων) σε όλη την Ελλάδα.

Η πτώχευση

Τα πρώτα σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους μέσω ζημιών το 2008 και η κατάσταση σταδιακά χειροτερεύει.
Πριν από δύο ημέρες η Mamidoil Jetoil κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Στην αγορά εδώ και καιρό ήταν γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, του 2014 η εταιρεία παρουσιάζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320 εκατ. ευρώ ενώ το προσωπικό που απασχολεί φτάνει τα 200 άτομα.

Η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα έγινε γνωστή την Παρασκευή. Η εταιρεία φαίνεται να πλήρωσε ακριβά τη σημαντική πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα τα τελευταία 5 χρόνια σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%.
Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetoil, ύψους 315,4 εκατ. ευρώ, τα 189,1 εκατ. ευρώ είναι προς τις τράπεζες, τα 78 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές, τα 2,5 εκατ. ευρώ προς την εφορία, τα 648.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, τα 923.000 ευρώ προς τους εργαζομένους κ. ά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, που κατέθεσε η εταιρεία, «η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς έχουν επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση στον κλάδο των πετρελαιοειδών, περιορίζοντας όμως παράλληλα και τα επίπεδα τιμών του αργού πετρελαίου.

Επίσης, η αδυναμία των πελατών για αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, καθώς και η δυστοκία των τραπεζών για χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών, περιορίζουν τη δυναμική της εταιρείας και δημιουργούν κινδύνους για την εύρυθμη δραστηριοποίησή της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου