Σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει 28% των ψήφων (38,3% το 2013), το SPD το 20% (30,7%), οι Πράσινοι 19,5%, (11,1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (4,1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (5%), η Αριστερά 6,5% (5,2%).
γουλβς μπερμιγχαμ
Παράλληλα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ARD, μόνο με την συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση.
σουτζουκακια με πιλαφι φουρνου
παλιατσος ετυμολογια
Ειδικότερα, από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι 23 και οι Φιλελεύθεροι (FDP).
Θα μπορούσε λοιπόν να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Παράλληλα, προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της συνεργασίας του κυβερνητικού συνασπισμού, έδωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, προκειμένου το κόμμα της να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, όπου το SPD, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χάνει περίπου δέκα μονάδες από το 2013 και περιορίζεται στο 19,8%, η κα. Νάλες εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ομοσπονδιακή πολιτική συνέβαλε σημαντικά» σε αυτή την εικόνα και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην κεντρική κυβέρνηση.
Η αρχηγός του SPD τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Χριστιανοδημοκράτες ένας «οδικός χάρτης, στον οποίον θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι» μέχρι την αξιολόγηση του φθινοπώρου. Η ίδια αύριο, Δευτέρα, σκοπεύει να υποβάλει σχετικές προτάσεις πρώτα στο Προεδρείο του κόμματός της.
Προβλήματα για τη Μέρκελ
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.
Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ έχει κατ' επανάληψη επιχειρήσει να αποσυνδέσει το αποψινό αποτέλεσμα από την ευρύτερη γερμανική πολιτική σκηνή, ωστόσο η ενδεχόμενη αποτυχία του κόμματός της να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στην Έσση θα «έλυνε» πιθανότατα τα χέρια - και την γλώσσα - των επικριτών της, ενώ θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή της στην ηγεσία του CDU, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τακτικό κομματικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι στελέχη και προσωπικότητες που την είχαν στηρίξει στο παρελθόν ζητούν τώρα την αποχώρησή της.
Ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IfO) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο πρώην αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, αλλά και ο επιχειρηματίας Χάιντς Χέρμαν Τίλε εκτιμούν, μιλώντας στο περιοδικό Focus, ότι η «εποχή Μέρκελ» φτάνει στο τέλος της.
«Η πολιτική της με αφήνει άναυδο», λέει ο κ. Τίλε και αναφέρεται στην «απαίτηση» της Καγκελαρίου να μην εξαντλείται η προεκλογική συζήτηση στο προσφυγικό, ενώ ο κ. Ζιν εκτιμά πως η κυρία Μέρκελ εξαργύρωσε την πολιτική του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τις μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντα 2010», αλλά δεν διαθέτει άλλο πολιτικό κεφάλαιο.
«Μετά τις σημερινές εκλογές, CDU, CSU και SPD πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως μέχρι τώρα», τονίζει ο κ. Γκαουβάιλερ, ενώ ακόμη και η Γενική Γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, παραδεχόμενη ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο σταθερός θα μείνει» μετά τις σημερινές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου