Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

ι.ν.αγ.ραφαήλ νικολάου & ειρήνης άνω μετεώρων

Για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων απειλών, το 2019 θεωρεί την έναρξη του νέου πενταετούς στρατηγικού σχεδίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - το 13ο Γενικό Πρόγραμμα Εργασίας. Το σχέδιο αυτό επικεντρώνεται σε τριπλό στόχο: διασφάλιση ότι ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από την πρόσβαση στην καθολική υγειονομική κάλυψη, ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι προστατεύονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία και ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και ευεξία.


Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία από διάφορες γωνίες.


ι.ν.αγ.ραφαήλ νικολάου & ειρήνης άνω μετεώρων

Εδώ είναι 10 από τα πολλά θέματα που θα απαιτήσουν προσοχή από τον ΠΟΥ και τους εταίρους υγείας το 2019.


one ok rock di upi

20643984


θεωρηση βιβλιαριου οαεε 2017

HIV


Η πρόοδος που σημειώθηκε στην «μάχη» κατά του ιού HIV είναι τεράστια, όπως τονίζει ο ΠΟΥ, όσον αφορά τη θεραπεία των ασθενών, την παροχή αντιρετροϊκών φαρμάκων (22 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε θεραπεία) και την παροχή προληπτικών μέτρων, όπως προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό (PrEP).


Παρόλα αυτά, ο HIV εξακολουθεί να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο που πεθαίνουν από AIDS. Από την αρχή της επιδημίας, περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη λοίμωξη. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει.


Δάγκειος πυρετός


Ο Δάγκειος πυρετός αποτελεί μία οξεία ιογενή νόσο που οφείλεται σε έναν από τους τέσσερεις ορότυπους του ιού του Δάγκειου πυρετού (DENV1, 2, 3 και 4), της οικογένειας των φλαβοϊών. Οι ίδιοι ιοί είναι υπεύθυνοι και για τον Δάγκειο αιμορραγικό πυρετό.


Οι ιοί του Δάγκειου πυρετού ενδημούν σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, στην Ασία (κυρίως νοτιοανατολική Ασία), στην Αφρική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην ανατολική Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου υπάρχουν ικανοί διαβιβαστές, κυρίως σε αστικό και ημιαστικό περιβάλλον


Τα συμπτώματα του Δάγκειου πυρετού, μοιάζουν με αυτά της γρίπης και μπορεί να είναι θανατηφόρος στο 20% των περιπτώσεων.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το 40% του πληθυσμού παγκοσμίως κινδυνεύει από τον Δάγκειο πυρετό, καταγράφοντας περί τα 390 εκατομμύρια κρούσματα το χρόνο. Η στρατηγική καταπολέμησης του Δάγκειου πυρετού για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποσκοπεί στη μείωση της θνησιμότητας λόγω της λοίμωξης, κατά 50% έως το 2020.


Αντιεμβολιαστικό κίνημα


Πέρα από τις ασθένειες, τις επιδημίες και τα ελλιπή μέτρα προστασίας, στις θέσεις της σχετικής λίστας του ΠΟΥ φιγουράρει η αντιεμβολιαστική «φρενίτιδα».


Ο Οργανισμός σημειώνει ότι το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα «απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση ασθενειών που προλαμβάνονται με τα εμβόλια.


Οι εμβολιασμοί είναι μια από τις λιγότερο δαπανηρές και αποδοτικές μεθόδους. Κάθε χρόνο σώζουν 2 με 3 εκατομμύρια ζωές. Αν υπήρχε παγκόσμια κάλυψη τότε θα σώζονταν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» όπως τονίζει ο ΠΟΥ.


Η ιλαρά, για παράδειγμα, έχει σημειώσει αύξηση 30% στα κρούσματα εμφάνισης παγκοσμίως. Οι λόγοι γι’ αυτήν την άνοδο είναι πολύπλοκοι. Δεν συγκαταλέγεται σε όλες τις περιπτώσεις η διστακτικότητα εμβολιασμού. Ωστόσο, ορισμένες χώρες που ήταν κοντά στην εξάλειψη της νόσου, καταγράφουν αύξηση των περιστατικών.


Ανεπάρκεια Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου