Πηγή των δανειστών ξεκαθάρισε στο CNN Greece πως οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες στην ανάγκη εστίασης της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά σε παρεμβάσεις τόνωσης της ανάπτυξης δεν είναι καθόλου τυχαίες. «Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το παραγωγικό κενό (output gap) που εμφανίζει η ελληνική οικονομία. Το κενό αυτό είναι σημαντικό και δείχνει πως η εμπέδωση βιώσιμης ανάπτυξης είναι μια πρόκληση. Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε ομαλά την προσπάθεια αυτή», ανέφερε η ίδια πηγή.
μεχρι τι ωρα ειναι ο δακτυλιος την παρασκευη
Για τους μη γνωρίζοντες ως παραγωγικό κενό ορίζεται η διαφορά του πραγματικού ΑΕΠ από το δυνητικό ΑΕΠ, δηλαδή την ανάπτυξη που θα προέκυπτε αν η οικονομία δούλευε πλήρως (αν όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές απασχολούνταν πλήρως). Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2007, την εποχή της «φούσκας», το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδος ξεπερνούσε κατά 8,9% το δυνητικό ΑΕΠ! Ωστόσο, από τότε και μετά από 7 χρόνια Μνημονίων η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική με το παραγωγικό κενό να φτάνει το στο -10,4%. Δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο από το δυνητικό ΑΕΠ.
νοτες ευρωπαικης μουσικης
Οι θεσμοί γνωρίζουν πως εάν το παραγωγικό κενό δεν μειωθεί τότε η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να μειώσει την ανεργία της και να πετύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη και υγιή δημόσια οικονομικά. Έτσι, έχουν στρέψει το πρόγραμμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία θελκτική στους επενδυτές και θα καταστήσουν το τραπεζικό σύστημα ικανό να χορηγεί εκ νέου πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
γωνια φ60
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου